web analytics

YTL Residence @ Kuala Lumpur – It's a HUGE House

A breathtaking study of contrasts between the inside and outside,the YTL Residence in Kuala Lumpur blends the traditional with the ultra-modern and the natural scenery in the most stylish way. Designed together by the creative folks from Agence Jouin Manku from Paris and YTL Design Group from Kuala Lumpur, the lavish house was commissioned for a uber-wealthy Malaysian family. With state of the art technology, contemporary furniture and exquisite furnishings, the residence is the ultimate expression of influence and power. Definitely in love with the outside pool, the green surroundings or the minimalist living room.

The house that’s nestled in Bukit Damansara was completed at the end of 2008. It’s a perfect dream house / home for everyone I guess.

Construction

Construction

Construction

Construction

Construction

YTL Residence @ Kuala Lumpur

YTL Residence @ Kuala Lumpur

Paris-based Agence Jouin Manku took on its first large-scale integrated architectural and interior design commission in 2003, when YTL Design Group from Kuala Lumpur, Malaysia, invited it to design the residence of a Malaysian power family.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

Completed in the latter part of 2008, the residence is the ultimate expression of the taste, influence and industrial-scale capabilities of the prominent family whose entrepreneurial activities have shaped Kuala Lumpur’s skyline.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

Three generations of the family inhabit the 3,000 square-meter residence designed to accommodate both private and public functions.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

The building includes nine bedrooms, two family rooms, a family kitchen and a private dining area, a family library, a game room, a study, a public reception area, a formal dining room, a ballroom, chapel, 21 bathrooms, a swimming pool, two guest suites plus indoor private and guest parking.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

The initial sketches exploring the owners’ usage requirements reveal resemblances to the boring stacked-boxes look still so ubiquitous in residential architecture. And while traces of the “heaped trailers” syndrome remain in the finished building, this is not the Jetsons, neither are we looking at EPCOT, Tomorrowland or the 1964 New York World’s Fair.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

We are in the lush vegetation of a posh Kuala Lumpur residential area, and in spite of the boxiness of the structure, an elegant circular softness manages to permeate the sightlines and key details of the building, making it an agreeable part of its landscape.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

Inside, prominent examples of this curvilinear elegance include the amazing staircases resembling the inside of a shell when viewed from above, and the round ballroom chandelier of 13,000 custom-designed undulating petals of unglazed cast porcelain biscuit.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

The curved walls both inside and out have a functional purpose of providing privacy and enclosing each function gently in its own space. The overall sweeping feel inside the spaces invites the viewer in and creates soft, arching vistas.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

The concept consists of three layers: the base for public functions, the ring for guests and the private house for the family.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

The inside of the magnificent residence is gorgeous with its high ceilings, large windows and abundance of light. White color and natural wood are dominant elements but they allow the view from the vast, mostly retractable, windows to remain the main visual attraction.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

YTL Residence @ Kuala Lumpur

The residence is also a wonderful study of contrasts between inside and outside, private and public, traditional and ultra modern, man-made and natural.

YTL Residence @ Kuala Lumpur

YTL Design Group of Kuala Lumpur, Malaysia, was the architect of record. The Agence Jouin Manku design team included Patrick Jouin, Sanjit Manku, Yann Brossier (architect), Richard Perron (designer). Officina del Paesaggio from Lugano, Switzerland was in charge of the landscape design, and L’Observatoire, New York, USA handled the lighting. – Tuija Seipell

Images: Roland Halbe & SkyScraperCity

Source : TheCoolHunter

Comments

comments

Author: Saimatkong

This blog is a platform to share what I love in life: food (eat), travel (play), photography (art) and life (thoughts and ideas). With passion for food, I share my foodie adventures and indulgences here. “There is no love sincerer than the love of food.”

Traveling makes us a better human being as we recognise the similarities and celebrate the differences of cultures between where we travel to and where we come from. “The World is a book, and those who do not travel read only a page.”

Photography do more than just capturing the best moments in our lives; they also help us tell our life stories. “Photography is a way of feeling, of touching, of loving. What you have caught on film is captured forever… it remembers little things, long after you have forgotten everything.”

Share This Post On

3 Comments

  1. Just looks like Hollywood filming location for pool party.
    James Bond movie can be filmed there.

    Post a Reply
  2. How come the house looks so similar to mine? Is that my house? :)

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x
Sign up for our RSS Feed

Enter your email and stay on top of things